Zarar haziran ayında tespit edilecek
banner40

banner39

Zarar haziran ayında tespit edilecek

02 Mayıs 2014 Cuma 17:08

Trabzon Ticaret Borsası, Fındık Rekoltesi Komisyonu'nun haziran ayında incelemelerine başlayacağını bildirdi

Zarar haziran ayında tespit edilecek
Trabzon Ticaret Borsasından yapılan yazılı açıklamada, fındıkla ilgili hasar konusunda gelişigüzel açıklamalar ve bunlara bağlı spekülasyonları önlemek amacıyla fındık üretiler illerde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başkanlığında oluşturulan Fındık Rekoltesi Tespit Komisyonunun toplanarak gerçekçi bir belirleme yapmasını talep ettikleri belirtildi.
Başvurunun ardından Trabzon Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün TTB'ye yanıt verdiği ifade edilen açıklamada, yanıta ilişkin şunlar kaydedildi:

 "İlimizde 29-31 Mart'ta meydana gelen olumsuz hava koşulları nedeniyle fındık bahçelerinde büyük oranda zarar meydana gelmiştir. Don zararı yer yer düşük rakımlı bahçelerden başlayarak yüksek rakımlarda yüzde yüzlere varmaktadır. İl Müdürlüğümüz bu kapsamda gerekli çalışmaları yaparak zarar oranlarını belirlemiş ve Bakanlığımıza bildirmiştir ancak bilhassa geç gelişen sivri fındıklarda çotanaklar henüz belirgin hale gelmemiştir. Don zararına bağlı çotanak kayıpları, çotanakta kalabilecek sağlam dane sayısı ve fizyolojik nedenlerle meydana gelecek kayıpların bu aşamada belirlenmesi hatalara yol açabilecektir."

Çotanak sayımına dayalı rekolte tespit çalışmalarının haziran ayı içerisinde yapılacağı kaydedilen açıklamada, "Ürününün yeterince gelişme kaydettiği bu ay içerisinde yapılan sayımdan daha sağlıklı netice alınmaktadır. Bununla birlikte meydana gelen don zararından dolayı yeni bir tarih belirlendiği takdirde rekolte tespit komisyonu göreve çağrılacak ve gerekli çalışmalar yapılarak kamu oyu ile paylaşılacaktır" ifadelerine yer verildi.

AA
banner5

Yorum Gönder

@name x