Şeker pancarından pestil, köme ve çikolata üretti
banner40

banner39

Şeker pancarından pestil, köme ve çikolata üretti

11 Şubat 2014 Salı 13:20

Bayburtlu Alaattin Ertuğrul, 22 yıl Fransa'da çalıştıktan sonra döndüğü memleketinde, şeker pancarından aralarında pestil, köme ve çikolata da bulunan 8 çeşit ürün üretti

Şeker pancarından pestil, köme ve çikolata üretti
Bayburtlu iş adamı Alaattin Ertuğrul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 90'lı yıllarda çalışmak için gittiği Fransa'da 22 yıl kaldıktan sonra inşaat işleri yapmak için memleketi Bayburt'a döndüğünü belirtti.
Bayburt'ta toprakların işlenmediğini görmenin kendisini üzdüğünü ifade eden Ertuğrul, "Bayburt bir tarım şehri olmasına rağmen dışarıya bağımlılığının her gün arttığını gördüm. Bayburt'ta da birçok ürünün yetiştiğini ve çok kaliteli olduğunu tespit ettim" dedi.

Ertuğrul, Bayburt'ta yetişen başlıca ürünlerden birinin şeker pancarı olduğunu kaydederek, "Şeker pancarı üzerine çok fazla kafa yordum. Pancarla ne üretebileceğim konusunda üç ay çok yoğun çalışma yaptım. Ekip olarak dört aydır gece gündüz demeden çalıştık ve şeker pancarından sekiz çeşit ürün elde ettik. Bunlardan başlıcası pestil ve köme. Pestil ve köme yaptıktan sonra başka ne olabilir diye biraz daha çalıştık. Helva, pancar burma tatlısı, cips, çikolata, reçel, turşu da yaptık" diye konuştu.

Şeker pancarından elde ettikleri ürünleri çevredeki bilirkişilere tattırdıklarını dile getiren Ertuğrul, "Ortaya mükemmel bir lezzet çıktığını söylediklerinde daha da heyecanlandık. Bayburt Üniversitesinde yapılan bir toplantıda, katılımcılara pancardan ürettiğimiz çikolatalardan tattırdık. Orada da ürünümüzün çok güzel olduğunu söylediler. İnşallah bu çeşitleri daha da çoğaltacağız. Ben kalitede de zirveye çıkacağımıza inanıyorum. Umuyorum ki bu konuda daha büyük aşamalar kat edeceğiz" ifadelerini kullandı.


Ertuğrul, iş adamlarının destek olması halinde bu işin Bayburt'ta geleceğinin olabileceğini belirterek, "Çünkü ana madde ve insan gücü Bayburt'ta var. Her ürün bir fabrikada imal edilecek değerdedir, kapasitededir. Dolayısıyla 'ben iş yapmak istiyorum' diyen insanlarımız bizimle iletişime geçerse yaptığımız ürünlerden kendilerine de veririz" dedi.

Şeker pancarı toplamak için köylere gittiğinde insanların heyecanlandıklarını, bunun da kendilerini mutlu ettiğini anlatan Ertuğrul, şunları söyledi:

"Ürünlerimizle ilgili iyi bir tesise ihtiyacımız olduğunu tespit ettik. Seri üretime geçebilmek için önümüzdeki sene böyle bir tesisi inşa edeceğiz. Şimdilik yaptığımız çalışmayla ürün ortaya koyduk. Üretim yaptığımız tesisimiz yetersiz. Büyük bir makine ekipmanı gerektiriyor. Yeni tesis yapıp makine ekipmanıyla donattıktan sonra seri üretime geçmeyi, birçok insanı istihdam etmeyi planlıyoruz."

AA
banner5

Yorum Gönder

@name x