Ketencik ihtiyacını Tokat karşılayacak
banner40

banner39

Ketencik ihtiyacını Tokat karşılayacak

02 Eylül 2014 Salı 17:02

Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmaz, fakültenin uygulama bahçesinde deneme amacıyla ürettikleri ketencikten yüksek verim aldıklarını belirterek, "Tokat ve yöresi, Türkiye'nin ketencik ihtiyacını karşılayacak" dedi.

Ketencik ihtiyacını Tokat karşılayacak
Prof. Dr. Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 1 yıldır ketencik bitkisi üzerine çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Taşlıçiftlik Kampüsü'ndeki uygulama bahçesine Ekim ayında ketencik bitkisi ektiklerini belirten Yılmaz, "Bitkimiz olgunlaştı, hasadını yaptık. Uygulama bahçemize 1 dekarlık alana ektiğimiz bitkiden yaklaşık 200 kilogramın üzerinde verim aldık. Veriminden memnunuz. İnşallah ilerleyen yıllarda ketenciğin üretimi artar. Tatminkar bir verim olduğunu düşünüyoruz. Oldukça sık ektiğimiz için yabancı ot sorunu da oluşmuyor" diye konuştu.
Yılmaz, birkaç yıl daha deneme üretimi yapacaklarını belirterek, "Daha sonraki yıllarda inşallah çiftçilerimiz de üretim yapacak, yıllarca üretimi yapılmayan ketenciğin üretimi yaygınlaşmış olacak. Ketencikle ilgili yaptığımız çalışmalarda bu bitkinin Tokat'ta rahatlıkla yetiştirilebileceğini belirledik. Hem kışlık hem de yazlık yetiştirilmesi mümkün. Tokat ve yöresi, Türkiye'nin ketencik ihtiyacını karşılayacak" ifadelerini kullandı.

Ketencik bitkisinin özellikleri hakkında bilgi veren Yılmaz, "Mevcut doğal yağışlarla yetişebilecek, ekstra su istemeyen bir bitki. Yağlı tohum bitkilerinden biri. Bu bitkinin kullanılan kısımları tohumları. Tohumlarında yüzde 35 oranında yağ var. 100 kilogram tohumdan 35 kilo yağ elde ediliyor" dedi.

ABD ve Japonya'da uçak motorlarında ketencik bitkisinden elde edilen yağın kullanıldığını aktaran Yılmaz, "Bu yağ kullanıldığında motor performansı oldukça yüksek. Son yıllarda ülkemizde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ciddi anlamda teşvik ettiği ve 'çalışmalar yapın' dediği bitkilerden bir tanesi" şeklinde konuştu. 

- "Omega-3 bakımından zengin"

Yılmaz, ketencik bitkisiyle ilgili çalışmalarının geçen yıl Tokat Valiliği'nin talebi üzerine başladığını belirterek, şunları söyledi:

"Ketencik bitkisiyle ilgili yaptığımız çalışma, Tokat'ta bir ilk, Türkiye'de de nadir çalışmalarından biri. Bu bitkinin biyodizel veya motor yağı olarak kullanımına dair sanayi yağları ham maddesi olarak çok değerli. İnsan beslenmesinde tohumları kullanılabilir. Omega-3 bakımından zengin. Yağın üçte birlik kısmı omega-3 içeriyor. İnsan beslenmesi açısından önemli. Bu bitkinin tohumları, insan beslenmesinde ve hayvan beslenmesinde kullanılabiliyor, kanatlı hayvan üretiminde tüketimi daha çok, piliçlik etlerde omega-3 katkısı sağlıyor."

-  "Uçak motor yağı ithalatımız ilerleyen yıllarda duracak"

Türkiye'de son yıllarda kuraklığa dayanıklı bitkilerin üretimi üzerinde durulduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Kuraklığa dayanıklı bir bitki. Yaptığımız denemeler bize bunu gösteriyor. Ketencik, kuraklığa ve kış soğuğuna dayanıklı bir bitki. Türkiye, biyoyakıt konusunda ithal eden bir ülke. İnşallah bu bitkinin üretiminin yaygınlaşmasıyla uçak motor yağı ithalatımız da ilerleyen yıllarda duracak. Motor yakı üretiminde iyi bir ham madde olması açısından da önemli diye düşünüyoruz. Ketencik, Türkiye'ye özgü bir bitki, ürün deseni içinde yer almamış bir bitki" diye konuştu.
banner5

Yorum Gönder

@name x