Kaçak sigara ticareti endişe verici
banner40

banner39

Kaçak sigara ticareti endişe verici

22 Eylül 2014 Pazartesi 17:51

İstanbul Bakkallar Odası Başkanı İsmail Keskin, kaçak sigara ticareti ile ilgili yaptığı basın açıklamasında, kaçak sigaranın İstanbul'da tekrar yükselişe geçmesinin endişe verici olduğunu belirtti. Devletin kaçak sigara nedeniyle her yıl yaklaşık 5,5 milyar lira vergi kaybına uğradığını, dürüst esnafın ise ciddi biçimde mağdur olduğunu dile getiren Keskin; kaçak sigara ile etkin mücadelenin önemine dikkat çekti.

Kaçak sigara ticareti endişe verici
Yapılan araştırmalara göre, kaçak sigara İstanbul ili özelinde %15 seviyesindedir.

Kaçak sigaralar, sokak ortalarındaki tezgahlarda ve ruhsatsız perakende satış noktalarında kontrolsüz şekilde satılmaktadır. İstanbul'da ayrıca yasadışı açık tütün ticaretinin artışı da dikkat çekicidir. Medyaya yansıyan haberlerde görülüyor ki ”Tütüncü" tabelası altında satılan yasa dışı açık tütün, son dönemde önemli bir pazar payına ulaşmıştır.

Türkiye'nin kanayan yarası haline gelen kaçak sigara problemi karşısında devletin son dönemde atmış olduğu somut adımları memnuniyet verici olarak değerlendiren Keskin, kaçakçılık kanununda yapılan son değişiklik ile sigara kaçakçılığı suçunu işleyenlere verilecek cezanın alt sınırının üç yıla çıkarıldığını ve bu ceza artırımı ile kaçak sigara satanlara hapishane yolunun göründüğünü belirtti.

Keskin, cezaların caydırıcılığının artırılması ile birlikte, yapılan yeni bir kanun değişikliği ile ihbarda bulunup kaçak sigara yakalatanlara da devletin ikramiye vermesinin sağlandığını açıkladı. "Düzenlemeye göre bir konteyner sigara yakalamasında (yaklaşık 750 bin paket) şikayet edene yaklaşık olarak 290 bin lira ödeme yapılabilecek." diyen İstanbul Bakkallar Odası Başkanı; bu etkili adımların kaçak sigara ticaretini azaltacağına ve bu gelişmeler sayesinde esnafın rahat bir nefes alacağına inandığını sözlerine ekledi.


İstanbul Bakkallar Odası Başkanı Keskin, vatandaşların, ücretsiz Alo 136 İhbar Hattı'nın yanı sıra 155 Polis, 156 Jandarma ve 184 SABİM numaralarına da bildirimde bulunarak dürüst esnafa bu haklı mücadelelerinde katkı sağlayabileceklerini ifade etti.
İstanbul Bakkallar Odası tarafından yapılan açıklamada, mücadelenin daha etkin hale getirilmesi için, TAPDK sigara satış ruhsatı işlemlerinin kolaylaştırılmasının, bürokratik engellerin asgari seviyeye indirilmesinin, sokak denetimlerinin arttırılmasının ve kaçağı cazip kılacak politikalardan kaçınılmasının önemine dikkat çekildi.

kaynak: kuzeyinnabzi.com

banner5

Yorum Gönder

@name x