İstikrarı olmayan ülkelere fındık ihracatı azaldı
banner40

banner39

İstikrarı olmayan ülkelere fındık ihracatı azaldı

21 Şubat 2014 Cuma 14:07

Türkiye'nin önemli tarım ürünlerinin başında gelen fındığın, iç savaş halinde bulunan ve siyasi istikrarı olmayan ülkelere ihracatında düşüş yaşandığı bildirildi

İstikrarı olmayan ülkelere fındık ihracatı azaldı
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin fındık ihracatı yaptığı ülke sayısının her geçen sezon arttığını belirtti.
Fındık ihraç edilen ülke sayısının 117'ye ulaştığını ifade eden Gürsoy, iç savaş halinde olan veya siyasi istikrarın bulunmadığı ülkelere gerçekleştirilen fındık ihracatında düşüş yaşandığını söyledi.

Gürsoy, şöyle devam etti:

"Mısır, Suriye, Tunus, Fas, Cezayir gibi ülkelere de Türkiye fındık satıyor ancak son dönemde bu ülkelerde siyasi istikrarı görmek çok zor. Buralara gerçekleştirilen fındık ihracatımızda ciddi düşüş var. Bize en büyük darbeyi vuran Suriye pazarı ile Amerika ambargosundan etkilenen İran oldu. Suriye'ye ciddi anlamda ihracat yapılıyordu. Bugün Suriye'de iç harbin olması oradaki sanayileri oldukça etkiledi. Pek çok sanayici yurt dışına kaçtı. Suriye'de ekonomi durma noktasında. Bu nedenle Suriye'ye yapılan ihracatımız ciddi anlamda azaldı."

Suriye'ye iç savaş başlamadan önce ihraç edilen fındık miktarının yaklaşık 80 ton olduğunu, bu miktarın savaş başladıktan sonra 50 tona gerilediğini ve düşüşün devam ettiğini kaydeden Gürsoy, "Giden fındığın parasını tahsil etmek de oldukça zor. Banka sistemleri tamamen çökmüş durumda. O nedenle Türk ihracatçıları olarak oraya güvenemiyoruz" dedi.

Gürsoy, Irak'a fındık ihracatında ise geçmiş dönemlere oranla artış yaşandığını sözlerine ekledi.

AA
banner5

Yorum Gönder

@name x