FİSKOBİRLİK fındık fiyatını 14 liraya yükseltti
banner40

banner39

FİSKOBİRLİK fındık fiyatını 14 liraya yükseltti

23 Ağustos 2016 Salı 11:23

Türkiye'nin en önemli tarım ürünü ve ihraç kalemlerinden olan fındıkta, yeni alım sezonuna "20 bin ton" hedefiyle giren FİSKOBİRLİK, 2016 ürünü fındığı randımanına göre 14 liradan başlayan fiyatlarla alıyor

FİSKOBİRLİK fındık fiyatını 14 liraya yükseltti
 Yeni ürün alım sezonuna "20 bin ton fındık" hedefiyle giren Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK), 2016 yılı fındığını randımanına göre 14 liradan başlayan fiyatlarla alıyor.
FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birlik olarak son üç yıldır alımlarda gerçekleştirdikleri peşin ya da emanet sistemin uygulamasını bu sezon da sürdürdüklerini belirtti.

İsteyen çiftçilerin ürün bedellerini peşin alabileceğini, isteyenlerin de birlik depolarına fındıklarını ücretsiz emanete bırakabileceklerini ifade eden Bayraktar, çiftçilerden tercihlerini FİSKOBİRLİK'ten yana kullanmalarını istedi.

Bayraktar, yeni mahsul fındık alımlarına 8 Ağustos'ta başladıklarını belirterek, iki haftalık sürede çiftçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını dile getirdi.

Ciddi miktarda fındık aldıklarını kaydeden Bayraktar, "Ticari anlamda faaliyet gösteren bir kurum olduğumuz için rakam açıklamayacağız. Şunu söyleyebilirim ki her şey çok iyi gidiyor. Ortaya çıkan sonuç üreticimizin birliğine sahip çıktığının bir göstergesidir." dedi.

Bayraktar, sürecin bu şekilde devam etmesi halinde 2016 ürünü için 20 bin ton alım hedeflerine ulaşacaklarını öngördüklerini belirterek, şunları söyledi:

"Son 3 yıldır alım için piyasaya giriyoruz. Her yıl da alım miktarımızı yüzde 100 artırıyoruz. Geçen yıl 10 bin ton olan hedefimiz yeni sezonda 20 bin ton. Üreticimizin gösterdiği teveccüh bize sezon sonunda 20 bin ton hedefine ulaşacağımız yönünde ümit veriyor ancak birliğin sadece 20 bin ton fındık alımı için piyasaya gireceği şeklinde bir algılamayı da doğru bulmuyoruz. Daha önce dediğimiz gibi FİSKOBİRLİK 2016 ürünü fındık rekoltesinin tamamına taliptir. Bizi tercih edecek tüm çiftçisinin fındığı alınacak, kimse geri çevrilmeyecektir." 

- "FİSKOBİRLİK'ten de fiyat alın"

Alım fiyatlarını, serbest piyasada günlük oluşan rakamlara göre şekillendirdikleri ifade eden Bayraktar, "Serbest piyasayı günlük takip ediyor ve merkezlerimizde pazar rakamlarının üzerine 20-30 kuruşluk fark koyarak alımlarımızı gerçekleştiriyoruz. Artan fiyatlara biz de ayak uydurduk ve fındık fiyatımızı 14 liraya yükselttik. Randıman farkıyla bu rakam daha da artmakta." diye konuştu.

Bayraktar, birliğin fındık üreticisi için serbest piyasaya alternatif hale geldiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Fındıkta serbest piyasa koşulları hakim. Fiyat, pazarın durumuna göre oluşuyor ama artık serbest piyasada birlik de var. Bugün alternatif hale geldik. Üreticilerimizden, bizden fiyat almadan fındıklarını değerlendirmemelerini istiyoruz. Pazardaki fiyat ile FİSKOBİRLİK'in rakamlarını karşılaştırsınlar. Ona göre karar versinler. Tercihlerini FİSKOBİRLİK'ten yana kullanmalarını istiyoruz."

- "Fındık ve üreticinin hakkını korumaya devam edeceğiz"

Lütfi Bayraktar, FİSKOBİRLİK'in, Türk fındığı ve üreticisinin haklarını, menfaatlerini koruma adına hareket etmeyi sürdüreceğini vurgulayarak, "Birliğin yeniden ayağa kalkması için gece gündüz çalışıyoruz. Bugüne kadar ortaya koyduğumuz projelerle çok ciddi yol katettik. FİSKOBİRLİK hızla yeniden sektörün o eski, en önemli aktörlerinden biri haline geliyor. Birliğin güçlenmesi için daha da fazla gayret gösterecek, üreticimiz ve fındığımızın haklarını korumaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı. 

Giresun serbest piyasasında fındık fiyatı 13,75 liradan işlem görüyor.

AA
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x