Fındıkta zarar değerlendirmesi
banner40

banner39

Fındıkta zarar değerlendirmesi

11 Haziran 2014 Çarşamba 11:18

Trabzon Ziraat Odası, mayıs ayı sonunda meydana gelen don nedeniyle yörede fındık bahçelerinin rakıma paralel olarak artan oranlarda zarar gördüğünü, Trabzon Ticaret Borsası (TTB) ise 350 rakıma kadar yerlerde fındığın geçen seneye göre en az yüzde 50 fazla olduğunu savunuyor.

Fındıkta zarar değerlendirmesi
Trabzon Ziraat Odası Başkanı Orhan Özdemir, mayıs ayındaki don nedeniyle fındık üreticilerinin zarara uğradığını söyledi.
Özdemir, 100-200 rakıma kadar olan alanlarda fındığın yüzde 30-40, 200-300 rakım arasında yüzde 60 oranında yandığını ifade ederek, "300 rakımdan yüksek yerlerde ise fındık tamamen zarar gördü. 0-100 rakım arasında fındık geçen yıla göre aynı, bazı yerlerde yüzde 10 kadar fazlalık olabilir. 2014 rekoltesi önümüzdeki günlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık müdürlüklerince açıklanacak" dedi.

Fındık üreticilerinin mağduriyetinin giderilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileriyle görüştüklerini anlatan Özdemir, devletin bu zarara çözüm bulmasını beklediklerini dile getirdi.

Fındıkta meydana gelen zarara bağlı olarak piyasadaki fındığın daha az olacağını da belirten Özdemir, "Üreticiler, 15-20 Eylül'e kadar ürünlerini satmazsa daha fazla gelir elde edebilir" şeklinde konuştu.

"350-450 rakımdaki fındık bahçeleri yüzde 20-25 zarar gördü"

TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav ise don nedeniyle 350-450 rakımdaki fındık bahçelerinin yüzde 20-25 oranında zarar gördüğünü, 450 rakım üzerindeki yerlerde ise fındığın "yok" denilecek seviyede olduğunu belirterek, "İlgili bakanlığa yazı yazarak 350 rakımın üzerindeki arazi sahiplerine, doğrudan gelir desteği kapsamında takviye yapılarak üreticinin mağduriyetinin giderilmesinin iyi olacağını belirttik. Biz buna taraftarız. Bu konudaki talebimizi ilgili birimlere gönderdik" dedi.

Cirav, 350 rakıma kadar olan ve sahil kesimi olarak adlandırılan alanlarda fındığın, geçen senenin en az yüzde 50 fazlası olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

"Bazı alanlarda yüzde 100 artış bile var. Tabii ki Türkiye genelindeki rekolte ancak 15 Haziran'dan sonra yapılacak gerçek rekolte tahmini ile belli olacak ancak rekoltenin piyasada konuşulan 400-450 bin tondan daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Yine de rekolte bu ay içinde netleşecek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri başkanlığında tüm kesimlerin temsilcilerinin bulunduğu komite tarafından rekolte tespiti çotanak sayımı şekliyle yapılacak."

Geçen yıl fındık rekoltesini Ziraat Odalarının 480 bin ton olarak tahmin ettiğini, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinin ilk bulgularını 570 bin ton olarak açıkladıklarını, yaklaşık bir ay sonra bu tespiti 542 bin tona düşürdüklerini kaydeden Cirav, "Biz o zaman bunlara itiraz ettik. Bizim rekolte tespitimiz 650 bin tondu. Görülüyor ki 2013 rekoltesi 650 bin tonun da bir miktar üstünde gerçekleşti. Nisan sonu itibarıyla 633 bin ton fındık borsalandı. Bundan sonra da muhtemelen 30 bin ton fındık çıkacak, rekolte Muhtemelen 660 bin ton olacak" ifadelerini kullandı.

Cirav, rekolte tespiti konusunda tahminlerin hala istenilen oranda gerçeğe yakın olarak tahmin edilemediğini, bunda da başta Ziraat odaları olmak üzere, bazı kuruluş temsilcilerinin hala eski alışkanlıklarını bir kenara bırakamamasının neden olduğunu sözlerine ekledi.

AA
banner5

Yorum Gönder

@name x