Fındık tarımında neler yapılmalı?
banner40

banner39

Fındık tarımında neler yapılmalı?

30 Mayıs 2014 Cuma 14:57

Fındık üreticileri, haziran ayında bahçelerinde yapmaları gerekenler konusunda uyarıldı

Fındık tarımında neler yapılmalı?
Trabzon Ticaret Borsasından yapılan yazılı açıklamada, yazın başlangıcı sayılan haziranda, tanelerin gelişip çotanakların irilemeye başladığı belirtildi.
Üretici bahçesini gezerken bir yıllık çabasının karşılığı olan daldaki bu çotanaklara bakarak o yıl ürününün ne kadar olacağını tahmin ettiği, buna göre de kazancını hesaplamaya başladığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bahçede ısırgan, böğürtlen gibi yabancı otlara karşı herbisit uygulaması bu ay sonlarına doğru yapılır. Fındık ocaklarındaki dip sürgünleri şayet sonbaharda temizlenmemişse bu ayda da temizlenebilir.

Fındık dallarında bitki öz suyunu emerek beslenen ve bitkinin zayıf düşmesine, hatta kurumalara neden olan fındık kahverengi koşnilinin hareketli birinci dönem larvalarına karşı yapılan ilaçlı mücadelede de başarı sağlanmalıdır.

Haziran sonuna doğru ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Son yıllarda büyük yayılım göstererek üreticilerin de yoğun şikayetine neden olan bu zararlıyla ilaçlı mücadeleye başlamadan önce, bahçeden tesadüfen alınan 10 ocaktan işaretlenen 3'er bulaşık sürgünün her birinde 5 canlı koşnil varsa ilaçlı mücadele yapılmalıdır." denildi. 
banner5

Yorum Gönder

@name x