Dünyanın en pahalı bitkisinde yıllık hedef 30 kilogram
banner40

banner39

Dünyanın en pahalı bitkisinde yıllık hedef 30 kilogram

21 Ekim 2014 Salı 11:59

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen, boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanılabilen ve dünyanın en pahalı bitkisi olarak bilinen safranda üretim hedefi, 30 kilogram olarak belirlendi.

Dünyanın en pahalı bitkisinde yıllık hedef 30 kilogram
Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram üretilebilen ve "mucize bitki" olarak adlandırılan safran, ilçenin çeşitli köylerinde 41 çiftçi tarafından 42 dönüm alanda üretiliyor. 
Ağustos ayında dikilmeye başlanan ve bu günlerde mor renkli ve hoş kokulu çiçekler açan, 15-30 santimetre uzunluğundaki safran bitkisi, kilogramı ortalama 20 bin liradan hem yurt içinden hem de yurt dışından alıcı buluyor.

Yetiştirilmesi çok zahmetli olan ve sabah erken saatlerde güneş doğmadan önce tecrübeli çiftçiler tarafından toplanan safran, ilçede yılda yaklaşık 23 kilogram kadar üretiliyor.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Çetin Ayvalık,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, safran bitkisinin ilçeleriyle özdeşleştiğini ve Safranbolu'da çok kaliteli safran yetiştirildiğini söyledi.

Devlet olarak her zaman safran üreticilerinin yanında olduklarını vurgulayan Ayvalık, "Şu günlerde çiçek açan safran bitkisinin üretimi gerçekten çok zahmet isteyen bir konu. İşinin ehli çiftçiler tarafından titizlikle yetiştiriliyor. Müdürlüğümüzün de destekleriyle üretimde artış yaşıyoruz. 12 köyümüzden geçen yıl yaklaşık 23 kilogram ürün hasat ettik" diye konuştu.

Çiftçilere verilen safran soğanlarının teknik elemanların nezaretinde dikiminin sağlandığını dile getiren Çetin, şöyle devam etti:

"Başta hasat, kurutma olmak üzere yıllık bütün bakım işlemleri müdürlüğümüzün denetiminde gerçekleşmiştir. Çiftçilerimize verilen safran soğanı 3 yıllık dönem sonunda yüzde 20 fazlası ile geri alınıp, bu soğanlar yeni üreticilere verilmektedir. Bu sayede üretimde devamlılık sağlanmakta. Üretim alanının artmasının yanı sıra uygulanan üretim teknikleri geliştirilmiş, dikimden hasada kadar yapılacak çalışmalar sistemli eylem planı haline getirilmiştir."


"Beklentimiz bu yıl 24 kilogram safran toplamak"

Safran üretiminde verilen desteklerin faydasını gördüklerini ve buna göre önlerine hedefler koyduklarını belirten Ayvalık, "Önümüzdeki 5 yıllık süreçte yılda 30 kilogram safran üretebilmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu zor değil. Bunu başaracak insanımız ve teknik tecrübeyle ekipmanımız mevcut. Hava koşulları da uygun giderse 30 kilogram hedefine belki de daha erken ulaşırız" şeklinde konuştu.

Safranın ilçelerinde doğal şartlarda üretildiğini ve toprağın buna çok elverişli olduğunu ifade eden Ayvalık, "Safranımızın kalitesinden asla ödün vermiyoruz. Bu nedenle kontrollü hedefler koyarak ilerliyoruz. Üretimin her aşamasında uzmanlarımız çiftçilerimizin yanında oluyor. Safranımız yavaş yavaş çiçek açmaya başladı. Beklentimiz bu yıl 24 kilogram safran toplamak" sözlerine yer verdi.

AA
banner5

Yorum Gönder

@name x