Çorum'da kavun hasadı başladı
banner40

banner39

Çorum'da kavun hasadı başladı

17 Ağustos 2015 Pazartesi 09:39

Çorum'un Sungurlu ilçesinde yetiştirilen ve "10 dilim" olarak adlandırılan kavunların hasadına başlandı.

Çorum'da kavun hasadı başladı
İlçeye bağlı Kavşut, Çadırhöyük, Tokullu, Çayyaka, Kuşçalı, Bozyayla, Bağdatlı, Karaçay ve Terzili köylerindeki üreticiler, verimi, tadı ve kokusuyla bilinen kavunun hasadına başladı. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Ermiş, Kavşut köyünde düzenlenen hasat töreninde, ilçe genelindeki 90 köyde yaklaşık 40 bin dekar alanda kavun üretimi yapıldığını, söz konusun üretimin, ilçedeki tarım arazilerinin yüzde 16'sını kapsadığını söyledi.

Hasadına başlanan "10 dilim" kavunun ilçede yaklaşık 30 yıl önce ekimine başlandığını ifade eden Ermiş, yöreye özgü olarak yetiştirilen kavunun tescil edilmesi için çalışma yapıldığını vurguladı. "10 dilim" kavunun en önemli özelliğinin bir kökten 5 ile 7 arasında ürün alınması olduğunu belirten Ermiş, "Ayrıca kendine has kokusu, aroması ve uzun ömürlü olması da kavunun başlıca özelliğidir. 10 dilim kavunda dekar başına yaklaşık 2 ton ürün, 3 ay gibi kısa bir sürede alınabilmektedir. Kavun üretiminde en son alınan ürünler genellikle kelek olarak toplanıp turşu yapımında kullanılmaktadır" diye konuştu.

Bu yıl aşırı yağış ve sel baskınlarının yanısıra havaların ani ısınması nedeniyle üretimde düşüş yaşandığına dikkati çeken Ermiş, geçen yıl yaklaşık 40 bin ton olan üretimin bu yıl yaklaşık 30 bin ton civarında olmasının beklediğini kaydetti.

Törende en tatlı kavun yarışması da yapıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ermiş, Sungurlu Ziraat Odası Başkanı Dursun Karaderili ve iş adamı Haydar Ali Öztaş'ın juri üyeliğini yaptığı yarışmada Kavşut köyünden Hasan Sobacı birinci, Tokullu köyünden Fazıl Yılmazzobu ikinci ve aynı köyden Durmuş Bahacı üçüncü oldu. 

Yarışmada dereceye girenlere zirai mücadele ilacı hediye edildi.
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x