"Bürokratik engeller ihracatı düşürdü"
banner40

banner39

"Bürokratik engeller ihracatı düşürdü"

10 Ocak 2014 Cuma 13:11

Doğu Karadeniz'den 2013'te Rusya Federasyonu'na yapılan ihracat, bir önceki yıla göre yüzde 11,5 düştü

"Bürokratik engeller ihracatı düşürdü"
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sorumluluk sahalarındaki Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2013'de 113 ülkeye toplam 1 milyar 586 milyon 19 bin dolarlık ihracat gerçekleştiğini, ihracatta bir önceki yıla göre 3,2 oranında düşüş yaşandığını söyledi.
Geçen yıl yapılan ihracatın Trabzon'dan 216, Rize'den 89, Artvin'den 85 ve Gümüşhane'den 3 firma tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden Gürdoğan, ihracatın çoğunluğunu tarımsal ürün kompozisyonunun oluşturduğunu ifade ederek, "Bu ürünler içinde en büyük payı fındık ve yaş meyve sebze almaktadır. Madencilik ürünleri ise bölge illerinden çıkarılan bakır, çinko ve krom cevherinden oluşuyor. Madencilik ürünleri ağırlıklı olarak başta Çin ve Hindistan olmak üzere Uzak Doğu ülkelerine hammadde olarak ihraç ediliyor" dedi. 

Bölgeden 2013 yılı Ocak-Aralık döneminde 113 ülkeye ihracat yapıldığını vurgulayan Gürdoğan, şunları kaydetti:

"En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla Rusya Federasyonu, İtalya, Almanya, Gürcistan ve Çin Halk Cumhuriyeti olmuştur. Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatımızda yüzde 11,5, Gürcistan’a yönelik ihracatımızda da yüzde 5,9 oranında düşüş yaşanmasına karşın Çin Halk Cumhuriyeti, İtalya ve Almanya’ya ihracatımızda önemli artışlar yaşandı. Doğu Karadeniz'den gerçekleştirilen ihracatın yüzde 45’i Avrupa Birliği ülkelerine, yüzde 30’u eski doğu bloğu ülkelerine gerçekleştirilmiştir."

-"Rusya'da tarife dışı engeller var"

Rusya Federasyonu'na 2012 yılında 356 milyon 297 bin dolarlık ihracat yapıldığını 2013 yılında ise bu ihracatın 315 milyon 323 bin dolar olarak gerçekleştiğini anımsatan Gürdoğan, "Bölgenin hedef pazarı konumunda olan Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatımızda yüzde 11,5 oranında bir düşüş yaşandı. Azalışta en önemli etkenler Rusya Federasyonu’nda yaşadığımız aşırı bürokratik uygulamalar ve tarife dışı engellerdir. Rusya tarafından tarım ürünlerinde sürekli olarak analiz sorunları yaşanıyor. Gümrük ve limanlarda özellikle bu sorunlar çok daha fazla. Ayrıca Türk iş adamlarının güvenlik sorunu da var" dedi.

Ahmet Hamdi Gürdoğan, yakın komşu ülkeler ve Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatın artması için çalışma yapılması ve hazırladıkları projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Yapılan çalışma ve projelerle ihracatımızın tekrar artış trendine gireceğine inanıyoruz. Bunun yanında, bölge şartlarında ihracatımıza destek verilmesi için bölge siyasilerinin de ihracatçılarımızın sesine kulak vermesi bölge ekonomisine katkı olarak geri dönecektir. Bundan dolayı 2014 yılında bölge siyasilerini ihracatçılarımızın projelerine daha çok sahip çıkmaya davet ediyoruz. İki ülkenin bürokratları bu işin çözülmesi noktasında çalışmalarını da arttırmalı."

AA
banner5

Yorum Gönder

@name x