Bir Kalemde 475 Milyon Dolar Getirdi
banner40

banner39

Bir Kalemde 475 Milyon Dolar Getirdi

28 Kasım 2013 Perşembe 17:47

Azerbaycan’dan Türkiye’ye SOCAR’ın rafineri yatırımında kullanılmak üzere bir kalemde 475 milyon dolar transfer edildi. Şirketin İzmir Aliağa’da rafinerisi bulunuyor.

Bir Kalemde 475 Milyon Dolar Getirdi
SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, “Aliağa’da yer alan Petkim Yarımadası’nda hayata geçirmekte olduğumuz ve ‘Rafineri Petrokimya-Enerji-Lojistik Entegrasyonu’nu hedeflediğimiz 9 milyar dolar tutarlı yatırımlarımızın en önemli ayağı olan rafineri yatırımımızda kullanılmak üzere transfer edilen 475 milyon dolar ile rafineri şirketimizin sermayesini 1,9 milyar dolara çıkartıyoruz.” dedi. 
Kenan Yavuz, Star Rafinerisi Projesi kapsamında 350 milyon dolar harcadıklarını belirtti. Sermaye artırımı için transfer edilen 475 milyon doların da proje kapsamında harcanacağını aktardı. Rafineri projesinin toplam maliyetinin 5,5milyar doları bulacağını ve rakamın 1,9 milyar dolarının özkaynaklardan karşılanacağını dile getiren Yavuz, bu sermayenin fiilen harcanması sonrasında finansman olarak kredilendirilecek dış kaynağın kullanımına başlanmasının planlandığını kaydetti.

Entegrasyon hedefi kapsamında yapılacak 9 milyar dolarlık yatırım portföyünün en önemli yanının Star Rafinerisi olduğunu vurgulayan Yavuz, şunları ifade etti: 

“Rafineri yatırımımız için 350 milyon dolar harcama yaptık ve bu tutarın tamamını özkaynaklarımız ile karşıladık. Yatırımımızın toplam maliyeti yaklaşık 5,5 milyar dolar olacak ve bu rakamın yaklaşık 1,9 milyar doları özkaynak olarak harcanacak. Kalan kısmı ise proje finansmanı olarak kredilendirilecek. Proje finansmanı için yürüttüğümüz görüşmeler çerçevesinde sermayemizi 1,9 milyar dolar olarak belirledik ve bu kapsamda sermaye artırımını transfer ile mümkün kılıyoruz. Ödenmiş sermayemizin yüzde 50’lik kısmının fiilen harcanmasını müteakip, dış kaynak kullanımına da başlayacağız. Bu kapsamda harcanmış olan 350 milyon dolara ilave olarak harcanmak üzere 475 milyon dolar daha transfer edilmiştir. Bu, ülkemizde doğrudan yatırım amacıyla bir kerede gelen en büyük hacimli para transferidir. SOCAR olarak ülkemizde söz verdiğimiz ve kamuoyunu bilgilendirdiğimiz tüm yatırımlarımızı hayata geçirmenin gururu içindeyiz. ‘İki Devlet Bir Millet’ülküsünü Türkiye ve Azerbaycan olarak uygulamaya dökmenin verdiği heyecanı kamuoyumuzla bir defa daha paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.”

Yavuz, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesi’nin de dâhil olduğu toplam 18 milyar dolarlık yatırım portföyü ile SOCAR’ın, Türkiye ekonomi tarihinin en büyük direk yatırımcısı olduğuna işaret etti.

Bu yatırım portföyünün tamamlanması ile Türk ekonomisinin yıllık cari açığını 5 milyar dolar aşağı çekeceklerini vurgulayan Yavuz, sözlerine şöyle devam etti:

“SOCAR olarak, Azerbaycan Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev ve Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 25 Ekim 2011 tarihinde temelini attıkları Star Rafinerimiz, programlandığı gibi 2017’de üretime başlayacak. Bugün transfer edilen 475 milyon dolar ile birlikte rafinerimiz için harcayacağımız tutar 800 milyon doları aşacak. Diğer yandan Petkim Konteyner Limanı,TANAP, enerji ve petrokimya yatırımlarımızın tutarı, 2008’de Petkim’i satın almamız ile birlikte 5 milyar dolar seviyesine yaklaşmış bulunuyor.”

CİHAN
banner5

Yorum Gönder

@name x