Bakan Yazıcı'dan şirketlere uyarı!
banner40

banner39

Bakan Yazıcı'dan şirketlere uyarı!

13 Şubat 2014 Perşembe 11:17

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, sermayesini artırmayan şirketlerin münfesih duruma düşeceğini bildirdi.

Bakan Yazıcı'dan şirketlere uyarı!
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, sermayesi 50 bin liranın altında olan anonim şirketler ile sermayesi 10 bin liranın altında olan limited şirketlerin en geç 14 Şubat 2014 tarihine kadar sermayelerini bu tutarlara yükseltmeleri gerektiğini belirterek, aksi takdirde mevzuat gereği bu şirketlerin münfesih duruma düşeceğini bildirdi.
Yazıcı, yazılı açıklamasında, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun şirketlerin kurumsallaşması, rekabet gücünün artırılması, kamu güveninin oluşturulması, şeffaflık ve sürdürülebilirlik açısından çok önemli hükümler içerdiğini ifade etti.

Kanunun ana hedefinin güçlü işletmeler, güçlü şirketler ve güçlü Türkiye olduğunu belirten Yazıcı, şirketlerin daha güçlü bir ekonomik yapıya kavuşmaları amacıyla asgari sermaye tutarlarına ilişkin yeni Türk Ticaret Kanununda düzenlemeler yapıldığını anımsattı.

Limited şirketlerin sahip olmaları gereken asgari sermaye tutarının 5 bin liradan 10 bin liraya yükseltildiğini, anonim şirketler için ise eski Ticaret Kanunu'nda olduğu gibi 50 bin lira olarak belirlendiğini ifade eden Bakan Yazıcı, şunları kaydetti:

"Söz konusu sermaye tutarını sağlamayan şirketlerin toplam sayısı bazı basın kuruluşları tarafından ifade edildiği gibi 'yüz binlerce' değildir. Bakanlığımızca konuyla ilgili olarak detaylı bilgilendirme ve uyarıların yapıldığı, 20 Ocak 2014 tarihinde bu kapsamda 60 bini limited şirket ve 10 bini de anonim şirket olmak üzere yaklaşık toplam 70 bin şirket bulunmaktaydı. 20 Ocak 2014 tarihinden bugüne kadar yapılan yoğun sermaye artırımı işlemleri ile birlikte bu sayının daha da aşağılara düştüğü değerlendirilmektedir.

Sermayesi 50 bin liranın altında olan anonim şirketlerimiz ile sermayesi 10 bin liranın altında olan limited şirketlerimizin en geç 14 Şubat 2014 tarihine kadar sermayelerini bu tutarlara yükseltmeleri gerekiyor. Aksi takdirde mevzuat gereği bu şirketlerimiz münfesih duruma düşecekler."

- "Esas sözleşme değişikliği için öngörülen süre 1 Temmuz'da sona eriyor"

Yazıcı, anonim şirketlerin esas sözleşmeleri ile limited şirketlerin şirket sözleşmelerini 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'yla uyumlu hale getirmesi için 1 Temmuz 2013 tarihine kadar süre verildiğini ancak kanunla bakanlığa verilen yetki doğrultusunda bu süreyi 1 Temmuz 2014 tarihine kadar uzattıklarını hatırlattı.

Süre uzatımı talebiyle ilgili olarak kamuoyunda gündeme getirilen bir diğer husus olan "oyda imtiyaz tanıyan esas sözleşme hükümlerinin uyarlanması" konusunda ise özel bir düzenlemenin mevcut olduğuna dikkati çeken Yazıcı, şöyle devam etti:

"Oyda imtiyaz tanıyan esas sözleşme hükümlerinin 14 Şubat 2014 tarihine kadar Yeni Tük Ticaret Kanunu'na uyarlanması gerekmektedir. Bu tarihe kadar gerekli değişiklikler ile uyarlamaların yapılmaması halinde, Kanuna aykırı imtiyaz tesis eden esas sözleşme hükümleri kendiliğinden geçersiz hale gelecektir. Anılan hükmün ve belirtilen sürenin ötelenmesi konusunda Bakanlığımızın herhangi bir yetkisi bulunmamaktadır."

Bakan Yazıcı, ellerinde aksi yönde yargı kararı bulunmayan pay sahiplerinin herhangi bir kayba uğramamaları için 14 Şubat 2014 tarihine kadar gerekli değişiklikleri veya uyarlamaları yapmaları gerektiğini kaydetti.

Haber7
banner5

Yorum Gönder

@name x