Avrupalılar fındıkçılardan korkuyor!
banner40

banner39

Avrupalılar fındıkçılardan korkuyor!

25 Nisan 2014 Cuma 15:14

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Dursun Gürsoy, "Yükselen fındık fiyatı nedeniyle ihracatçı yeni bağlantılar kuramıyor, yüksek fiyatlardan fındık alımı yapmamak için direniyor" dedi.

Avrupalılar fındıkçılardan korkuyor!
Oğuz Dursun Gürsoy, Avrupalı alıcılarla 2013 ürünü fındık ihracatı için yapılan kontratların yerine getirilmesi noktasında bir sorun yaşanmadığını ancak yeni bağantılar kurulması yönünde sıkıntılar yaşandığını belirtti.

MALLAR DEPODA
Stoklardaki fındıkların ihracatçının Avrupalı alıcılarla 2013 ürünü fındık ihracatı için yapılan kontratların yerine getirilmesi noktasında bir sorun yaşamamasını sağladığını aktaran Gürsoy, "İhracatçımız şu anda bir sıkıntı yaşamıyor. Çünkü bu sene ihracatçı sattığı fındıkları deposuna koymuştu. O nedenle bir kontrat endişesi yok. Fındıkçının malı deposunda bulunuyor. Yani Türk ihracatçısı taahhütlerini yerine getiriyor" diye konuştu.

Zirai don nedeniyle fiyatların yükselmesi ihracatta yeni bağlantıların önünü tıkadığını söyleyen Gürsoy, şöyle konuştu:

”Eldeki stoklar nedeniyle ihracatçılarımız mevcut kontratlarının yerine getirilmesinde bir sorun yaşamıyor. Türk ihracatçısı kontratlarını her halükarda yerine getirebilecek güçte. Çünkü ihracatçının deposunda fındık var. Ancak yükselen fiyatlar yeni bağlantıların yapılmasını engelliyor. Fiyatları yüksek bulan alıcı direniyor. Bu da yeni bağlantıların yapılmasına engel teşkil ediyor. Alıcılar yüksek fiyat nedeniyle yeni bağlantılardan kaçıyorlar. Bu fiyatlardan almayı düşünmüyor, elindeki stokları değerlendirerek yeni alımlar yapmamak için direniyorlar. Bu da ihracatımız için olumsuz bir durumun ortaya çıkmasını sağladı."

KAMUOYU PANİK HAVASI OLUŞTURDU

Fındığın 2014'teki rekoltesinin olmamasına rağmen kamuoyunda bilgi kirliliği panik havası oluşturduğuna işaret etti.

Mayıs ayında rekoltenin yeniden belirlenmesi ve çıkan sonuçlara göre politika oluşturulması gerektiğinin altını çizerek "Şimdiden rekoltenin ne olacağını söylemek doğru olmaz. Çünkü bilimsel bir temele dayanmıyor, tahminlere dayanıyor, sağlam verilere dayanmıyor. Kamuoyundaki bilgi kirliliği piyasada panik havası oluşturuyor. Sakin durmak ve mayıs ayının ortalarından itibaren gerçek tabloyu gördükten sonra hareket etmek lazım. Sonuç vahim çıkarsa ona göre, normal bir sonuç çıkarsa ona göre tedbirler alınmalı" dedi.

İTHALAT DEĞERLENDİRİLMELİ
KFMİB Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Dursun Gürsoy, Türkiye'nin 2014 ürünü fındık rekoltesinin düşük olması halinde kısa bir süreliğine fındık ithalatı seçeneğinin mutlaka değerlendirilmeli dedi. 


AA
banner5

Yorum Gönder

@name x