Üniversite tercihleri 15 Temmuz’da başlıyor
banner40

banner39

Üniversite tercihleri 15 Temmuz’da başlıyor

26 Haziran 2013 Çarşamba 15:00

ÖSYM, adaylara ön bilgi vermek amacıyla üniversite tercih kılavuzunu internet sitesinde yayınladı. Buna göre tercihler 15-25 Temmuz arasında yapılacak. LYS puanlarının ve yerleştirme sonuçlarının açıklanması konusunda bir tarih vermeyen ÖSYM’nin yayınladığı kılavuza göre, herhangi bir yükseköğretim programına yerleşen adaylar 2-6 Eylül arasında kayıt yaptırabilecek.

Üniversite tercihleri 15 Temmuz’da başlıyor
 ÖSYM, 15-16 ve 22-23 Haziran tarihlerinde 5 oturumda tamamlanan Lisans Yerleştirme Sınavarı’nın (LYS) ardından 2013-ÖSYS tercih kılavuzunu da yayınladı. Adaylara ön bilgi vermek amacıyla yayınlandığı belirtilen kılavuza göre, üniversite tercihleri 15-25 Temmuz arasında alınacak. Adaylar, tercih hizmet ücreti olarak 3 TL ödeyecek. İnternet üzerinden yapılacak işlemler için 2 TL ödenerek yeni şifre bedeli ödeyecekler. LYS puanlarının açıklanacağı tarihin belirtilmediği kılavuza göre, 2013-YGS’ye girip 140 veya daha fazla puan alanlar tercih yapabilecek. Ancak tercih formunu doldurmadan önce, 15-25 Temmuz arasında ÖSYM’nin internet sitesinde yayımlanacak olan tercih kılavuzunu dikkatlice incelemeleri gerekiyor. Tercih başvruları hem başvuru merkezleri hem de internet üzerinden yapılabilecek. Tercih yapabilmek için ilgili YGS ve LYS türlerinden belirtilen baraj puanının aşılması gerekiyor. Meslek yüksekokulu ön lisans programlarını, açık öğretim ön lisans programlarını ve özel yetenek gerektiren lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili YGS puan türünde en az 140 almak gerekiyor. 
Yerleştirmede meslek lisesi çıkışlı adaylara ek puan verilen lisans programları ile teknoloji, sanat ve tasarım, turizm fakülteleri lisans programlarının kontenjanlarını tercih edebilmek için ilgili YGS ve LYS puan türünde en az 180 almak gerekiyor. Yerleştirmede meslek lisesi çıkışlı adaylara ek puan verilen programlar dışındaki lisans programlarını tercih edebilmek için ise ilgili LYS puan türünde en az 180 puan alma şartı bulunuyor.

Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından sonra yeni üniversiteliler 2-6 Eylül tarihleri arasında kazandıkları üniversite ve bölüme kayıt yaptırabilecekler. 
Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2013-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dahil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ve varsa yeni açılan yükseköğretim programlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak Ek Yerleştirme yapılacak.

Adaylar yükseköğretim programlarına nasıl yerleştirilecek?

2013-YGS’ye ve LYS’lere giren adaylar, 2013-2014 öğretim yılı için lisans ve ön lisans programlarına YGS ve varsa LYS yerleştirme puanları, okumak istedikleri yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri, yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirilecekler.
Sınavsız geçiş hakkı bulunanların yerleştirilmesi yapıldıktan sonra programların boş kalan kontenjanlarına genel lise mezunları ile kendi alanları dışındaki programları tercih etmiş olan meslek lisesi mezunlarının yerleştirilmeleri yapılacak. Bu yerleştirmelerde adayların yükseköğretim programının puan türündeki yerleştirme puanları göz önünde tutulacak. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar, kendi alanlarıyla ilgili ön lisans programlarına sınavsız olarak okumak istedikleri yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri, sınavsız geçiş ile ilgili öncelikler, Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP), yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirilecekler.

Yerleştirme puanları hesaplanırken tüm adayların OBP’leri 0,12 katsayısıyla çarpılacak. Bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olanların OBP’leri, alanlarında bir yükseköğretim programına yerleştirilirken ayrıca 0,06 ile çarpılarak yerleştirme puanlarına eklenecek. OBP’lerin yerleştirme puanlarına katkısı, adayların bir önceki yılda bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olup olmamalarına göre farklı olacak. 2012-YGS/LYS sonucuna göre, kontenjansız açıköğretim programları hariç bir yükseköğretim programına merkezi yerleştirmeyle (Ek Yerleştirme dâhil) veya özel yetenek sınavıyla kayıt hakkı kazanmış adaylar, kayıt yaptırmamış veya kayıtlarını sildirmiş olsalar bile, 2013-YGS/LYS’lere girdikleri takdirde OBP’leri 0,06 ve kendi alanında ek puanlı bir programa yerleştirilirken ayrıca 0,03 katsayısıyla çarpılacak. 2012-ÖSYS’de sınavsız geçiş ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2013-ÖSYS’de OBP’lerine uygulanacak katsayılarda herhangi bir değişiklik yapılmayacak.
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x