Tokat’ta Dershaneler Tek Ses Oldu
banner40

banner39

Tokat’ta Dershaneler Tek Ses Oldu

19 Kasım 2013 Salı 08:55

Tokat’ta faaliyet gösteren FEM, Bilgi, Sınav ve Anafen dershanelerinin müdürleri, düzenledikleri ortak basın toplantısıyla dershanelerin kapatılmasıyla ilgili kanun taslağı çalışmasına tepki gösterdi.

Tokat’ta Dershaneler Tek Ses Oldu
Dershaneler adına ortak açıklamayı Bilgi Dershanesi Müdürü Şevki Biler yaptı. Dershaneleri kapatma konusunda oluşan tutumu anlayamadıklarını ifade eden Biler, "Dershaneler kumarhane değildir. Dershaneleri, kumarhane kapatır gibi apar topar kapatma telaşına düşen yetkililer, bizleri çok üzmüşlerdir. Ama biz doğru bulduğumuz dershanecilik müessesesinin devamlılığını istiyor, sayın yetkililerden bu konuda duyarlı olmalarını bekliyoruz."

"DERSHANELER SEBEP DEĞİL SONUÇTUR"

Dershanelerin sebep değil sonuç olduğunu vurgulayan Biler, şöyle devam etti: "Sınavları kaldırmadan yarış devam eder. Yarış devam ettiği sürece ek hazırlanma ihtiyacı doğar. Bugün bu alternatif arayışın adıdır dershaneler. Dershaneler fırsat eşitliği sağlıyor. Orta sınıf ve orta sınıf altındaki fakir aileler çocuklarını dershanelere göndererek yarışma imkanı buluyorlar. Bugün en pahalı kurs dediğimiz 12. sınıf ve mezun grubu öğrencilerin fiyatı en fazla 2 bin 500 TL civarında. Bu öğrenciler yaklaşık 500-600 saat arası ders görüyorlar. Ayrıca deneme sınavları, doküman. kitap, testlerle takviye ediliyorlar. Öğrencilere rehberlik ve birebir takip yapılıyor. Sıcak ve uygun ortamlarda eğitim öğretim faaliyetlerini yürütüyorlar." dedi.

"YARIŞTA ORTA HALLİ VE FAKİR KESİM DIŞARIDA KALIR"

Dershanelerin kapatılması durumunda ailelerin özel ders almak durumunda kalacağını ifade eden Biler, "Dershaneler kapatılınca, sınavlar da devam ettiği için özel ders almak için çok büyük fedakarlık yapmak zorunda kalınır. Bugün 1 saat özel ders en az 50 TL. 500 saat X 50 = 25 bin yapar. 2 bin 500TL'yi veremeyenler 25 bin TL'yi nasıl verebilir. Yarışta orta halli ve fakir kesim dışarıda kalır. Ancak belli zümrenin çocukları okuyabilir. Ayrıca dershaneler okulların olmadığı zamanlarda öğrencileri sokaklardan, kahvehanelerden, kötü alışkanlıklardan kurtarmaya vesile oluyor, onları meşgul ediyor. Ek takviye almanın, bilgiyi geliştirmenin kime ne zararı var. Kaldı ki gönüllülük esasına göre memnun olan gelir, memnun olmayan gelmez."

"DERSHANELERİ KAPATMAK HÜR TEŞEBBÜSÜ ENGELLEMEKTİR"

Dershanelerin hukuken kapanamayacağını dile getiren Şevki Biler, "Dershaneler niye kapatılamaz? 'Hukuk kapatamazsınız' diyor. Çünkü kanunla suç olarak tanımlanmamış hiçbir eylemi işleyene ceza verilemez. Buna idari ve ekonomik cezalarda dahildir. Kanuni haklarımızı sonuna kadar ararız. Sürücü kursları, İngilizce kursları kapatılmayacak, dershaneler kapatılacak. Makul bir izahı var mı? Tokat'ta dershanelerin özel okullara dönüşmesi mümkün değil. Kaldı ki Türkiye'de özel okulların yüzde 40'ı boş. Altı yıldır özel okullara teşvik verileceği söyleniyor. Şu ana kadar bir teşvik verilmedi. Bırakın teşvik verilmeyi, özel okulların kitapları dahi verilmedi. Dershaneleri özel okullara dönüştürmek, öğrencilerin yarıştan kopmamak için takviye alma isteklerini ortadan kaldırıyor mu? Sınavların olmasının kötülüğü nerede? Sınav varsa yarış var. Yarış olan yerde öğrencinin hedefi olur. Hedefi olan öğrenci ders çalışır, kitap okur. Ailede anne babanın, okulda öğretmen ve idarenin, sokakta emniyetin işi rahat olur. Bu kadar gence sahip çıktığı için aile, okul idareleri, emniyet ve devlet teşekkür etmeli." ifadelerini kullandı.

"İKTİDAR DERSHANELERİ KAPATMAK YERİNE, OKULLARDAKİ EĞİTİMİN KALİTESİNİ YÜKSELTMELİ"

Dershanelerin kapatılması konusunda bir tepki de Demokratik Sol Parti Tokat İl Başkanı Duran Alpay'dan geldi. Alpay, yaptığı açıklamada, "Dershaneleri kapatma kararı yanlıştır, ve uygulanabilirliğinin olamayacağı, gün gibi aşikârdır. Son günlerde kamuoyunu meşgul eden, milyonlarca öğrencimizi ilgilendiren ve o öğrencilerin ailelerini tedirgin eden 'dershaneleri kapatma' kararının yanlışlığı ve uygulanabilirliğinin olamayacağı, gün gibi aşikârdır. Siyasi iktidar dershaneleri kapatmak yerine, okullardaki eğitim ve öğretimin kalitesini yükseltmelidir. Lisede öğretmenlerin işlediği ders konularıyla üniversite sınavının kazanılamayacağını herkes bilmektedir. Üniversiteye girişteki sınav sorularının, lise müfredatına göre sorulmadığı gerçeği ortadayken, dershanelerin bu konudaki katkıları nasıl göz ardı edilebilir." ifadelerini kullandı.
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x