Öğrenciye sözleşmeli disiplin
banner40

banner39

Öğrenciye sözleşmeli disiplin

24 Ekim 2014 Cuma 15:42

Öğrenci, sözleşmeye uymazsa kınama ya da okul değiştirmeye kadar varan cezalar alacak

Öğrenciye sözleşmeli disiplin
Ortaokullarda, ceza sisteminde “sözleşme” dönemine geçildi. Olumsuz davranış gösteren öğrenci, “Bu davranışlarımı değiştireceğime söz veriyorum” sözleşmesi imzalayacak. Davranışlarını değiştirmezse kınama ya da okul değiştirmeye kadar varan cezalar verilecek
ORTAOKULLARDA, uygulanacak ceza sisteminde değişikliğe gidildi. Yeni uygulamaya göre, olumsuz davranışlar gösteren öğrenci, bu davranışlarını değiştirmeyi kabul ettiğine ilişkin bir sözleşme imzalayacak. Öğrenci, sözleşmeye uymazsa kınama ya da okul değiştirmeye kadar varan cezalar alacak.

3 AŞAMALI UYARMA SÜRECİ

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), “Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği”nde köklü değişikliğe gitti. Resmi Gazete’de dün yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle, öğrencilerin gelişim dönemleri de dikkate alınarak bilinçlendirmeyle düzeltilebilecek davranışlar için “pekiştirilmiş uyarma” süreci uygulanacak. Uyarma süreci 3 aşamalı olacak. Öğrenci, önce sözlü olarak uyarılacak. Öğretmen, öğrenciden beklenen olumlu davranışları anlatacak. Öğrenciye, olumsuz davranışlarını sürdürmeye devam etmesi halinde uygulanacak yaptırımlar hakkında bilgi verecek.

İKİNCİ AŞAMADA ‘SÖZLEŞME’

Sözlü uyarıya rağmen olumsuz davranışları sürdüren öğrenciyle öğretmen arasında “sözleşme” imzalanacak. Öğrenci sergilediği olumsuz davranışları değiştirmeyi kabul edeceğine ilişkin sözleşmeye imza atacak. Sözleşmede, öğrenci öğretmeni tarafından olumsuz davranış sergilediği konusunda uyarıldığını belirterek “Olumsuz davranışlarımın yinelenmesi durumunda uygulanacak yaptırımlar konusunda bilgilendirildim. Aynı tür davranışı bir kez daha yapmayacağıma söz veriyorum” yazılı sözleşmeyi imzalayacak. Bakanlık yetkilileri, sözleşmenin öğrenciler üzerinde sorumluluk bilincini artırmayı sağlayacağını ifade etti.

VELİ İLE GÖRÜŞME

Son olarak, sözleşmeye karşın öğrencinin olumsuz davranışlarını sürdürmeye devam etmesi halinde öğretmen, ilgili öğrencinin velisini okula davet edecek. Veliye, rehber öğretmen ve okul yöneticisiyle birlikte öğrenciye uygulanacak yaptırım anlatılacak. Bu aşamadan sonra öğretmen yazılı belgelerini, dosya hazırlayarak “Öğrenci Davranışlarını Değerlendirme Kurulu”na gönderecek. Öğrenci, kınama ya da okul değiştirmeye kadar varan cezalar alacak.

CEP TELEFONU ÇALARSA UYARI

-Uyarmayı gerektirecek davranışlar: “Derse sürekli geç gelmek, okulu asmak, yalan söylemek, çevreyi kirletmek, görgü kurallarına uymamak, derste cep telefonunu açık tutmak.”

-Kınamayı gerektirecek davranışlar: “Öğretmenlerine ve arkadaşlarına kaba davranmak, okulun kurallarını ve ders ortamını bozmak, yalan söylemeyi alışkanlık yapmak, törenlerde uygun olmayan davranışlar sergilemek, okulda ya da okul dışında sigara içmek, resmi evrakta değişiklik, okulda kavga etmek, okulda görüntü ve ses kaydetmek, başkasının malını izinsiz almak, okula zarar vermek, okuldan kaçmak, sınavda kopma çekmek ya da vermek.”
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x