Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü'nden Uluslararası Panel
banner40

banner39

Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü'nden Uluslararası Panel

17 Eylül 2013 Salı 10:58

Türk Demir Çelik sektörünün yeni öncüsü ve Türkiye'nin ilk ve tek Demir Çelik Enstitüsü olan Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü tüm hızıyla faaliyetlerine başladı.

Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü'nden Uluslararası Panel
 Türk Demir Çelik sektörünün yeni öncüsü ve Türkiye'nin ilk ve tek Demir Çelik Enstitüsü olan Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü tüm hızıyla faaliyetlerine başladı. 

Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü ve Türk Yapısal Çelik Derneği'nin ortak organizasyonluğunda, KARDEMİR A.Ş.'nin desteği ile Türkiye'de ilk defa "Çelik Yapılar ve Yangın" paneli gerçekleştirildi. 

KBÜ Demir Çelik Enstitüsü Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panele, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, KARDEMİR A.Ş Genel Müdürü Fadıl Demirel, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kadı, Üniversitemiz Dekanları, Akademik personeli ile KARDEMİR A.Ş Müdürleri ve Mühendisleri katıldı. 

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren KARDEMİR A.Ş Genel Müdürü Fadıl Demirel, Üniversite, KARDEMİR ve Türk Yapısal Çelik Derneği'nin birlikte organize ettiği çok önemli bir paneli açtıklarını söyleyerek, " Türkiye yangınlarla çok konuşulan bir ülke. Bugünde çelik yapılar ve yangın hakkında konuşacağız. 36-37 yıllık meslek hayatımda Türkiye'de bugüne kadar böyle bir panel ve kurs düzenlenmemiştir. Bu panel Türkiye'de tektir. Karabük Üniversitesi çatısı altında Demir Çelik Enstitüsü olarak ilk etkinliğimizi düzenliyoruz. Çelik konstrüksiyonla yapılmış bir binada çelik yapıları ve yangınları konuşmak bana göre çok önemli. Neticede bu panel ve kurslar uzun vadede yarar sağlayacak etkinliklerdendir" dedi. 

"Çelik Yapılar ve Yangın" panelinin Demir Çelik Enstitüsü için bir başlangıç olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal ise, "Şuan içerisinde bulunduğumuz bina Türkiye'nin ilk ve tek Demir Çelik Enstitüsü'dür. Bugün aynı zamanda eğitim öğretim dönemini de başlatan Karabük Üniversitesi 6 yıl gibi kısa bir süre içerisinde diğer üniversitelerle rekabet etmekle kalmamış, akranlarına da fark atan bir üniversite haline gelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin şimdiye kadar yapamadığı birçok sentezi, veriyi, bilgi birikimini inşallah bundan sonra Karabük Demir Çelik Enstitüsü'nde birlikte gerçekleştireceğiz. Yıllardır hayalini kurduğumuz Demir Çelik Enstitü binası bitti. Enstitümüzün deney cihazlarının büyük bir kısmı alındı ve eğitimlerini vererek akreditelerini almaya çalışıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kurulduğu yıllarda Türkiye'nin yeniden yapılandırılmasında ve imarında Karabük çok ciddi görevler üstlendi. Bizde demir çeliğin başkenti olan Karabük'te Üniversitemizin kampüs alanının adını Yönetim Kurulu Kararı ile 'Demir Çelik Kampüsü' olarak belirledik. Her şeyin bir kurdu vardır. Çeliğin kurdu da ateştir, yangındır. Ancak yangınların tedbirleri alındığı zaman riski en aza indirirsiniz. Çelik yapıların insanlar içerisinde daha önemli olmasını istiyoruz. Gerçekleştirmiş olduğumuz bu panelin farkındalık oluşturmasını dileyerek başarılı bir panel olmasını temenni ediyorum" dedi. 

Açılış konuşmalarının ardından Demir Çelik Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Cevdet Göloğlu'nun moderatörlüğünü yaptığı "Çelik Yapılar ve Yangın" paneline geçildi. "Çelik Yapılar ve Yangın" panelinin ilk panelisti Çelik Yapılar ve Yangın hakkında uluslararası alanda uzman olan Prof. Jean Marc Franssen (University of Liége, Belgium)'dı. Yangın tasarımındaki genel bilgilendirme ve yangının çelik üzerindeki etkileri hakkında katılımcıları bilgilendiren Prof. Jean Marc Franssen, komposit çelik, madde eğilimin test edilmesi, yüksek kuvvetli çelik, kolan tabanı testleri, 4. Sınıf kolanlarının elektrik ısıtması, küçük ve büyük ölçekli alev testleri, basit hesaplama modelleri ve uygulamada kullanılan yapısal yangın mühendisliği konuları hakkında bilgiler verdi. 

İkinci panelist olan Efectis Era Avrasya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İlker İbik; Binaların yangından korunması hakkında yönetmelik ve Türk ürün mevzuatı gereğince çelik yapılarda pasif yangın güvenliği hakkında bilgiler verdi. Türkiye'nin tek yangın testi laboratuvarlarına sahip olan Efectis Era Avrasya A.Ş. hakkında bilgiler veren Efectis Era Avrasya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İlker İbik konuşmasında; yangına dayanıklılık testleri, binaların yangından korunması yönetmeliği, çelik yapılar ve genel gereksinimleri, yapı elemanları, taşıyıcı sistemin stabilitesi hakkında katılımcıları bilgilendirirken yapı elemanlarının yangın performansları ve PU sandviç paneller çatı kullanımdan örnekler sundu. 

Son olarak yangından korunma konusunda uygulama çalışmasında yangın güvenliği mühendisliği'nin yararları hakkında Pascal Coget (President of EGOLF, Member of the EC Expert Group on Fire) katılımcılara bilgiler verdi. Pascal Coget sunumlarında, yangın durağanlığının kontrolü, yapısal durağanlık, Avrupa Tüzük ve Yönetmelikleri, Yangın Güvenliği Mühendisliği ile gerçek yangın sırasında dış elemanların korunmasının tanımlanması hakkında bilgiler verdi. 

"Çelik Yapılar ve Yangın" konulu paneli katılımcıların sorularının cevaplandırılması ile sona erdi.
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x