İlk 200’de 4 Türk üniversitesi
banner40

banner39

İlk 200’de 4 Türk üniversitesi

02 Ekim 2014 Perşembe 11:11

Times Higher Education (THE) tarafından yapılan dünyadaki en başarılı 200 üniversite sıralaması açıklandı. Geçen sene Türkiye'den bir üniversitenin yer aldığı listede bu yıl Orta Doğu Teknik, Boğaziçi, İstanbul Teknik ve Sabancı üniversiteleri yer aldı.

İlk 200’de 4 Türk üniversitesi
Dünya üniversitelerini sıralayan 8 kurumdan biri olan İngiltere merkezli Times Higher Education (THE), 2014-2015 dünyanın en iyi 400 üniversitesi sıralamasını açıkladı. THE, bu sıralama için tüm dünyadan yaklaşık 10 bin akademisyen ile görüşerek bir anket gerçekleştiriyor. Üniversiteler, eğitim ortamı, araştırma, bilimsel yayınlara yapılan atıflar, uluslararasılık ve sanayi desteği başlıklarında değerlendiriyor.

Türkiye’den geçen yıl sadece Boğaziçi Üniversitesi’nin olduğu ilk 200’e bu yıl 4 üniversite girdi. İlk 400 üniversite içinde ise Bilkent ve Koç üniversiteleriyle birlikte toplam 6 Türk üniversitesi var. Listede Orta Doğu Teknik Üniversitesi 85’inci, Boğaziçi 139’uncu, İstanbul Teknik Üniversitesi 165’inci, Sabancı Üniversitesi ise 182’inci sırada yer aldı. Bu yıl Türkiye’den ilk kez bir vakıf üniversitesi ilk 200’e girmiş oldu.
Yeterli kaynak sağlanınca oluyormuş
Sabancı Üniversitesi Rektörü Nihat Berker, 15 yaşında olan üniversitenin başarısından  büyük mutluluk duyduklarını  belirterek “Sabancı Üniversitesi, öğretim üyesi başına 400 bin TL'ye yakın araştırma fonu ve 1,32 araştırma projesiyle, Avrupa'dan öğretim üyesi başına en çok proje ve fon alan Türkiye üniversitesi” dedi.
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu'na göre ise dört üniversitenin 200 üniversite içinde yer alması yeterli kaynaklar sağlandığında Türkiye’deki üniversitelerin rakiplerinden aşağı kalır durumda olmayacağının göstergesi. Üniversitesinin  2012 yılında listeye 276. sıradan girdiğini belirten Barbarosoğlu, başarı grafiğini yükselten adımları şöyle sıralıyor:
Teknopark ve transfer ofisi başarıda etkili 
“Nitelikli lisans eğitimimizden taviz vermeden araştırma üniversitesi olma hedefini koyan Boğaziçi Üniversitesi, bu yönde önemli adımlar atmış, lisansüstü programlarını  zenginleştirip, lisansüstü öğrenci oranını yükseltti. Parlak  öğrenciler, özgür akademik ortam ve dünya çapında akademik kadro başarımızın altında yatan  faktörler. Bu genç nesil akademisyenlerin araştırmalarından etki faktörü yüksek, kaliteli yayınlar çıktı. 2010 yılında kurulan Teknoparkı ve 2012 yılında kurulan Teknoloji Transfer Ofisi ile Boğaziçi  Üniversitesi, ürettiği bilgiyi sanayi ve toplum ile paylaşma yönünde adımlar attı, üniversitenin sanayiden elde ettiği araştırma kaynağını yükseltti. Transfer Ofisleri’nin kuruluşu, TÜBİTAK projeleri ve araştırmayı teşvik eden politikaların geliştirmesi  kuşkusuz bu sonuçları olumlu yönde etkilemektedir.”
Times Higher Education yetkililerinin değerlendirmesine göreyse geçen yıl ilk 200 sıralamasında bir üniversite ile yer alan Türkiye, bu yıl dört üniversitesi ile ilk 200 sıralamasına girerek ülke olarak dikkat çekici bir gelişme gösterdi. Bu başarıda bilimsel makalelerin aldığı atıf sayısının etkili olduğu vurgulandı.

Kaynak: Al Jazeera 
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x