Türkiye Kırım’a kayıtsız kalamaz
banner40

banner39

Türkiye Kırım’a kayıtsız kalamaz

27 Mayıs 2014 Salı 10:56

Ukrayna cumhurbaşkanlığı seçimlerini ilk turda kazanan Petro Poroşenko, Kırım sorununun sadece Ukrayna’nın değil, bütün bölge ülkeleri ve uluslararası toplumun sorunu haline geldiğini söyledi

Türkiye Kırım’a kayıtsız kalamaz
Petro Poroşenko ve onun lehine cumhurbaşkanlığı yarışından çekilerek Kiev Belediye Başkanı seçilen eski dünya ağır siklet boks şampiyonu Vitaliy Kliçko ortak basın toplantısı düzenledi.

Poroşenko, Al Jazeera Türk'ün “Rusya Kırım’ı ilhak etti. Yani orasını kendi toprağı sayarak geri dönüşü olmayan bir adım atmış görünüyor. Putin rejimi devam ettikçe Rusya Kırım’dan çekilebilir mi?” sorusuna şu yanıtı verdi:

Yani şimdi siz diyorsunuz ki Rusya, Kırım’ı almış ve onu geri vermek istemiyor. Bu sizin bir malınıza, evinize, arabanıza el konulmasından farklı değildir. Siz böyle bir duruma razı olur musunuz? Sizi temin ederim ki dünyada hiçbir ülke Kırım’ın ilhakını tanımadı. Kırım’ın ilhakıyla sadece uluslararası hukuk ilkeleri çiğnenmekle kalmadı. Bu olay İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kurulmuş olan bütün küresel güvenlik sistemini altüst etti.

Üstelik Kırım sorunu artık sadece Ukrayna’nın sorunu değil. Siz bir Türk gazetecisi değil misiniz? Türkiye buna seyirci mi kalacak? Kalmıyor da zaten. Ben Türkiye’ye düzenlediğim ziyaretlerde konuyu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüştüm.

Zaten Türkiye’de 6 milyon Kırım Tatarı yaşarken, Türkiye bu soruna kayıtsız kalamaz. Dünya ülkeleri de buna kayıtsız kalmayacaklarını gösteriyorlar. Kırım sorunu dünya güvenliğinin tehlike altında olduğunu gözler önüne serdi. O nedenle bundan sonra uluslararası toplum bu konuda yoğun dayanışma içinde olacak.

Ukrayna'da yeni dönem

Petro Poroşenko, Arseniy Yatenyuk başkanlığındaki hükümeti değiştirmeye niyetinin olmadığını belirterek, eski cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in görevden alınmasından sonra kurulan geçici hükümetin IMF’yle anlaşma ve uluslararası toplumun desteğini alma konusunda önemli işler gerçekleştirdiğini ifade etti.

Doğu Ukrayna’da Rusya yanlısı silahlı gruplara karşı mücadelenin kararlılıkla yürütüleceğini söyleyen Poroşenko, siyasi görüş ayırdetmeksizin Doğu Ukrayna’daki bütün siyasi liderlerle bir araya gelmeye hazır olduğunu belirtti. Poroşenko, Rusya’yı hesaba katmadan bölgedeki hiçbir sorunun çözülemeyeceğini, bu nedenle kendisinin yakın zamanda Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le görüşeceğini söyledi. Poroşenko “Putin ile birbirimizi iyi tanırız” dedi.

Kiev Belediye Başkanı seçilen eski dünya ağır siklet şampiyonu Vitaliy Kliçko da bundan sonra Ukrayna’da ve Kiev’de yeni düzenin kurulması ve hukuk devletinin yaratılması konusunda birlikte çalışacaklarını dile getirdi.

Kliçko temel önceliklerinden birinin, Kiev’in Bağımsızlık Meydanı’nda altı ay önce başlayan gösterilerde kurulan kampların kaldırılması ve protestocuların evlerine dönmesi olduğunu söyledi. Kliçko, Al Jazeera Türk'ün “Sizin göstericilerin bir bölümüyle daha önce önemli görüş ayrılığı yaşadığınızı biliyoruz. Eylemlere son verdirme kararı gerilimlere neden olmaz mı?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Öncelikle bu gösterilerin neden başladığına bakmak lazım. İnsanlar yolsuzluklara ve hukuksuzluklara isyan etmişlerdi. Oysa şu anda hem Ukrayna’da hem de başkent Kiev’de yolsuzluklarla mücadeleyi ve hukuk devletini hedefleyen kişiler iktidara geldi. Biz şeffaflaşmayı sağlayıp yolsuzlukların önüne geçeceğiz ve Ukrayna’yı çağdaş bir devlet haline getireceğiz. Protostocular içinde çeşitli kesimlerle tabii ki müzakere edeceğiz. Fakat ülkenin ve başkent Kiev’in artık tekrar barışçıl bir düzene dönmesi gerekiyor.” dedi.
banner5

Yorum Gönder

@name x