NATO olağanüstü toplandı
banner40

banner39

NATO olağanüstü toplandı

12 Haziran 2014 Perşembe 09:35

Türk Dışişleri Bakanlığı Musul'daki konsolosluk baskınının ardından NATO, Türkiye'nin çağrısı üzerine olağanüstü toplandı.

NATO olağanüstü toplandı
Türkiye'nin olağanüstü toplantı çağrısı, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın, başta Birleşmiş Milletler ve NATO olmak üzere uluslararası kuruluşlar nezdinde gerekli girişimlerin yapılmakta olduğunu açıklamasının ardından geldi. 

Diplomatik kaynaklar bu çağrının ardından NATO'ya üye ülkelerin daimi temsilcileri toplandı.

Reuters haber ajansına göre, toplantıda Türkiye, NATO daimi temsilcilerine gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Bir NATO yetkilisi toplantının bilgilendirme amacıyla yapıldığını, NATO’nun 4. Maddesi çerçevesinde gerçekleşmediğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in açıklama yapması bekleniyor. 

NATO daha önce de toplantıya çağrıldı
Türkiye, Suriye’den ateşlenen havan mermilerinin güneyindeki Şanlıurfa kentinin Akçakale ilçesine isabet etmesinin ve beş kişinin hayatını kaybetmesinin ardından NATO ve BM'yi 2012 Eylül’ünde harekete geçirmişti.

NATO Kuzey Atlantik Konseyi de Türkiye'nin yaptığı çağrı üzerine büyükelçiler düzeyinde olağanüstü toplanmış, bildiri yayınlayarak, Suriye'den, uluslararası hukuku ihlal eden Türkiye’ye yönelik saldırgan eylemlerine derhal son vermesini istemişti.  Bildiride, bu tür eylemlerin yalnızca Türkiye için değil, ittifak üyesi tüm ülkeler için tehdit oluşturduğu vurgulanmıştı.

NATO Aralık 2012’de de Türkiye’nin talebine olumlu yanıt vererek, Suriye sınırına Patriot Hava Savunma Sistemi kurulması talebine onay vermişti.

'NATO Şartı' da denilen Washington Anlaşması'nın beşinci maddesi, ittifak üyesi bir ülke saldırıya uğradığında tüm üye ülkelerin birlikte savaşmasını öngörüyor.

'NATO Şartı’nın dördüncü maddesi ise bir üye devletin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ve güvenliğinin tehdit altında olması durumunda tüm üye devletlerin birlikte istişarelerde bulunmasını içeriyor.

Beşinci madde bugüne kadar yalnızca 11 Eylül saldırılarında yürürlüğe sokuldu.
banner5

Yorum Gönder

@name x