Müslüman ülkesinde bir ilk
banner40

banner39

Müslüman ülkesinde bir ilk

19 Kasım 2014 Çarşamba 17:56

Dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip olan ve ABD Başkanı Barack Obama tarafından İslam dünyasına model ülke olarak gösterilen Endonezya'da, tarihi bir gelişme yaşandı.

Müslüman ülkesinde bir ilk
Endonezya'da, başkent Cakarta'nın 50 yıl aradan sonra ilk Hıristiyan valisi olan Basuki Tjahaja Purnama, yemin ederek görevine başladı.
Protestan Purnama, aynı zamanda Çinli azınlık içinden valilik görevine getirilen ilk Endonezyalı oldu. 250 milyonluk nüfusunun yüzde 87'si Müslüman olan Endonezya'da Hıristiyanlar ise nüfusun yaklaşık yüzde 10'unu oluşturuyor. Endonezya nüfusunun yüzde 15'ini teşkil eden Çinli azınlık, 1998'de sona eren Suharto diktası döneminde siyasi ayrımcılığa maruz kalıyordu.

48 yaşındaki Purnama, yolsuzlukla mücadele eden ve sözünü esirgemeyen bir vali yardımcısı olarak tanınıyordu. Endonezya Cumhurbaşkanı seçilen eskı Cakarta Valisi Joko Widodo'nun yerine geçen Purnama, 2017 yılına kadar bu görevi üstlenecek. Endonezya yasalarına göre, görevden ayrılan valinin yerine yardımcısı geçiyor.

Punama'nın yemin törenine Cumhurbaşkanı Widodo başkanlık etti.
Ancak Purnama'nın valilik görevini üstlenmesi, ülkedeki bazı İslami grupların sert tepkisine neden oldu. Purnama'yı "kafir" olarak niteleyen bu gruplar, haftalardır sokak gösterileri düzenliyordu.

OBAMA ÖRNEK GÖSTERMİŞTİ

ABD Başkanı Barack Obama geçen haftaki Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü (APEC) Liderler Zirvesi'nde bir araya geldiği Widodo ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Endonezya'nın son dönemdeki politikalarını övmüştü.
"Endonezya; dini çeşitliliğe, çoğulculuğa ve hoşgörüye tüm dünyada görmek istediğimiz bir model örneği sergiliyor" diyen Obama, "Tolerans ve demokrasi konusunda tüm dünyaya iyi bir örnek olduğu için Endonezya'ya teşekkür ediyorum" demişti. Obama ayrıca, radikal örgüt ve terörizmle mücadelede diğer ülkelerle ortak hareket eden Endonezya’yı tebrik etmişti.
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x