Çinliler Kapalıçarşı'yı kafaya taktı
banner40

banner39

Çinliler Kapalıçarşı'yı kafaya taktı

20 Haziran 2014 Cuma 11:14

Çin, 1 kilometrelik uzunluğuyla dünyanın en yüksek ikiz kulesinde Kapalıçarşı'nın benzerini yapacak

Çinliler Kapalıçarşı'yı kafaya taktı
Dubai ve New York ile dünyanın en yüksek gökdelenleri konusunda yarışan Çin, bir ilke imza atıyor. Çin, 1 kilometre uzunluğunda dünyanın en uzun ikiz kulelerini inşaa ediyor. Wuhan kentinde yer alacak dev kuleler, 1.2 milyar sterline (2.1 milyar dolar) mal olacak. 47 hektarlık bir arazi üzerine kurulacak olan projenin adı ise Phoenix Towers. 2018'de kapılarını açacak olan projeyi özel kılan ise tarihi Kapalıçarşı'nın bir benzerinin bulunması. Adını Çin Mitolojisi'ndeki Feng ve Huang adlı mistik kuşlardan alan dev kulelerin tasarımcısı, İngiliz mimarlık şirketi Chetwoods Architects'ın CEO'su Laurie Chetwood "Projenin kültürleri birleştirici özelliği var. İçinde Turkish Plaza adını verdiğimiz, büyük bir pazar bulunacak. Japon restoran ve mağazalarının bulunduğu bir de sokak (Japanese Street) olacak" dedi.

Las Vegas'ta da kurulacak

Turizmde yabancıların en fazla ilgi gösterdiği Kapalıçarşı, Çin'in yanı sıra farklı ülkelerde de model oluyor. ABD'nin kumarhaneleriyle ünlü olmasının yanı sıra Eyfel Kulesi, Mısır Piramitleri gibi sembol yapıların bir benzerinin de bulunduğu Las Vegas'ta da geçen yıl Kapalıçarşı projesi başlamıştı. 50 milyon dolarlık projenin yatırımcısı Larry Siegel, 8 dönümlük araziye kurulacak çarşıda 150 küçük dükkânın yapılacağını belirtmişti.

Eataly, İstanbul gezisinde çıktı

Kapalıçarşı konsepti küresel markaların da doğmasına neden oldu. Japonya'dan ABD'ye dünyanın farklı ülkelerinde 25 şubesi olan İtalyan gıda zinciri Eataly'nin fikir babası ve kurucusu Oscar Farinetti, 1997'de Kapalıçarşı'yı ziyaret ettiği zaman ilk Eataly konseptini İstanbul'da oluşturmuştu.
banner5

Yorum Gönder

@name x